Linux

Linux & OpenSource Trainingen

"OpenSource software is software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor het publiek, waardoor iedereen het vrij kan kopiëren, aanpassen en her verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en toeslagen. De ontwikkeling van openbroncode gebeurt door gemeenschappelijke samenwerking van zowel individuele programmeurs als grote bedrijven."

In deze productgroep vindt u de OpenOffice.org trainingen en bijv. Asterisk (VOIP) en Joomla! (CMS).

Onlosmakelijk met de OpenSource gemeenschap verbonden is het Operating System; Linux

Linux is oorspronkelijk ontwikkeld door en genoemd naar Linus Torvalds, een student aan de technische Universiteit van Helsinki - Finland. Het wordt tot op de dag van vandaag ontwikkeld met behulp van vele programmeurs op het internet.

Linus ontwikkelde zijn kernel eerst als hobby, geïnspireerd door zijn interesse in Minix, een klein Unix systeem ontwikkeld door Andy Tannenbaum. Hij gaf zichzelf de taak om, in zijn eigen woorden, een "betere Minix dan Minix" te schrijven. Na enige tijd te hebben gewerkt aan het project kondigde Linus op 17 september 1991 zijn eerste versie van Linux aan, versie 0.01. Vanaf dat moment hebben vele programmeurs zijn oproep beantwoord en geholpen om van Linux het complete, stabiele besturingssysteem te maken zoals we het tegenwoordig kennen.

Linux is een Operating System dat echt in opkomst is. Nadat het jarenlang het domein geweest is van programmeurs en techneuten, vinden we Linux steeds vaker terug binnen het bedrijfsleven. Vooralsnog hoofdzakelijk aan de serverkant. Dus daar waar bedrijfskritische computers te vinden zijn die bijvoorbeeld zorgen voor een veilige en stabiele verbinding naar andere netwerken of het afhandelen van e-mail. Linux werd en wordt geprezen om haar stabiliteit en doorzichtigheid. Zodra er een fout in het OS wordt ontdekt, weet vrij snel iedereen daarvan en wordt door de Linux gemeenschap voor een oplossing gezorgd. Dat is bij andere OS-en niet altijd het geval. De Linux trainingen die wij verzorgen zijn dan ook hoofdzakelijk gericht op server toepassingen zoals de Apache webserver, een mailserver of de Samba fileserver. De trainingen zijn allemaal door Internet Opleidingscentrum opgezet en worden gegeven door een enthousiaste Linux docent. Linux bestaat uit een kernel (het hart) en een distributie (hulpprogramma's en documentatie). Omdat we inmiddels vele distributies kennen zoals Ubuntu, Suse, Debian, Red Hat etc. hebben we onze trainingen zo veel mogelijk distributie-onafhankelijk gemaakt. U kunt na de training dus de kennis in de praktijk brengen, ongeacht met welke distributie u te maken krijgt!

 

Contact